Specialiteiten

Vleeswaren

Chiapella
In het plaatsje Carrù, ongeveer 120 km ten Westen van Genua, is de winkel van Chiapella gevestigd. Het kleine plaatsje met ongeveer 4000 inwoners ligt in de regio Piemonte. De naam Piemonte betekent letterlijk “aan de voet van de bergen”. Carrù is te vinden in de buurt van het Langhe gebergte.

Meer dan 50 jaar geleden werd het ambachtsbedrijf Chiapella ‘geboren’. De familie Chiapella produceert haar producten met behoud van tradities maar door gebruik van nieuwe technieken. Daarbij houden ze altijd rekening met de normen en waarden van de regio.

In Clavesana, een plaatsje dichtbij Carrù, is de productieruimte van Chiapella te vinden waar de salami’s worden gerijpt. Chiapella fokt en slacht eigen varkens die ze daar vrij laten lopen en opvoeden. In de regio heerst een droog klimaat, welke zeer geschikt is om de salami’s te laten rijpen.

Het productassortiment van Chiapella is breed en blijft groeien. De Salame Crudo zijn cacciatoreworstjes van ongeveer 200gr. Deze worstjes worden in verschillende variaties en per 16 stuks in een luxe houten kratje geleverd. Daarnaast zijn Parmaham, Lardo en Ventricina Piccante producten die het assortiment van Chiapella compleet maken.

www.chiapellasalumi.it

Italiaanse topvleeswaren
Bij Gastrovino kunt de lekkerste Italiaanse vleeswaren proeven van onze topproducent uit Noord-Italië. Deze producent combineert geavanceerde technologie met traditionele kwaliteit. Het assortiment specialiteiten is ongekend en de Salami, Parmaham, Mortadella en Coppa worden alom gewaardeerd. Dit is overigens niet verwonderlijk, liefhebbers weten precies wat voor een vlees ze in de kuip hebben. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van Italiaanse varkens en de vleeswaren zijn minder zout en vet. Uit het grote assortiment hebben wij de volgende toppers geselecteerd;

San Daniële
Nog lekkerder dan parmaham! Na 12 maanden rijping heeft de San Daniële iets unieks en is zacht, mals, mild en een tikje zoetig. Heerlijk als voorgerecht met truffelolie of op uw buffet.

Coppa Stagionata
9 maanden rijpen doet deze coppa goed. Er ontwikkelt zich dan een volle delicate smaak.

Salami Napoli dolce
Deze salami komt uit Noord-Italië en is beroemd om zijn fijne structuur. De smaak is voortreffelijk.

Salami Ambruzzese
Zwarte peper, witte peper, een fijn kruidenbouquet…. Deze salami Ambruzzese is gemaakt van mager varkensvlees en leent zich bij uitstek als aperitiefsalami.

Kazen

H’eerlijk van de boer
Kazen van H’eerlijk van de boer zijn speciaal geselecteerde kazen uit Europa, op ambachtelijke wijze bereid waarbij de boer de herkenbare authentieke smaak bewaart. Deze H’eerlijke kazen komen rechtstreeks van de boer en zijn kwalitatief hoogwaardig exclusief en traditioneel. De smaak en leeftijd van de kazen is zo, dat u deze kazen direct kunt consumeren; dus zo van de boer bij u op tafel!

Kazen van H’eerlijk van de boer zijn allen voorzien van het logo van H’eerlijk van de boer, wat garant staat voor kwaliteit.

Inmiddels bestaat het assortiment van H’eerlijk van de boer uit 11 kwalitatieve kazen.

Occeli kazen
De Italiaanse kaasmaker Occeli uit Piemonte heeft een voorliefde voor traditie. Hij werkt ambachtelijk en gebruikt uitsluitend de beste melk. Het resultaat? Authentieke Italiaanse kazen.

Tuma Langarola
Melk van schapen en koeien levert een opmerkelijke kaas op; met een stogele korst, vaste kern en 14 dagen gerijpt. Een delicaat aroma gaat hand in hand met een frisse, volle smaak.

Tuma del Trifulau
Fijne stukjes truffel geven deze Tuma een betoverend aroma. Als dessert komt hij het beste top zijn recht bij een aromatische wijn.

AF! ambachtelijk gerijpte kazen
Pure ambachtelijke kazen met karakter gemaakt volgens traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven.
Maar al te vaak unieke specialiteiten die niet te evenaren zijn in smaak, van deze zorgvuldig en met liefde bereide kazen selecteerden wij voor u een aantal specialiteiten onder het garantielabel AF!
Kazen die door een intensieve ‘affinage’ het garantielabel AF! mogen dragen. AF! staat voor het aanrijpen (Affineren) van deze kazen onder de juiste omstandigheden

Stompetoren kaas Het geheim van (h)eerlijke kaasStompetoren
Met trots hebben wij de top onder de Noord-Hollandse kazen: Stompetoren. Met recht een wereldkaas. Het geheim? Naast de ziltige weilanden en de ambachtelijke wijze van bereiding heeft de affineur van Stompetoren een eigen manier van werken. Hij laat de kaas rijpen bij een iets hogere luchtvochtigheid en een iets hogere temperatuur.
Het resultaat? Een zeer smeuïge kaas met heel weinig korst! Dat geldt voor zowel de jonge als de oude Stompetoren.

Stompetoren is verkrijgbaar in 9 variëteiten van jong tot het topstuk van de collectie:
Stompetoren Grand Cru. Door 18 maanden rijping geeft deze kaas een smaaksensatie.
Kom keuren en kiezen in onze winkel!

Stompetoren Grand Cru
In onze natuurpakhuizen kunnen de Stompetoren kazen ongestoord rijpen. En wel 18 maanden lang. Het resultaat is een Grand Cru met zoutkristallen. Pittig, vol van smaak en knisperend. Zo’n Grand Cru kaas doet het goed bij een glas Noval Port of rode wijn.

Stompetoren Light
Stompetoren Light kaas (35+) wordt gemaakt van melk van de beste Beemster weidegronden en vervolgens gerijpt in natuurpakhuizen. Lekker smeuïg van smaak, maar toch minder zout en minder vet. Verkrijgbaar in Jong belegen en Extra belegen.

Noord-Hollandse kaas Stamboek

Boerenkaas
Kaas voor liefhebbers Ervaar de authentieke smaken van onze Boeren Stamboek kazen. De koeien met een “Stamboek” leggen de basis van onze boerenkazen. De door ons speciaal geselecteerde boerderijen staan garant voor een sublieme kwaliteit. Proef de volle smaak van onze rauwmelkse boerenkazen in belegen, extra belegen en oud.

TynjetalerTynjetaler Gatenkaas
Tynjetaler is een bijzondere kaas van Friese grond. Romig, ietsje zoet met een licht pittige nasmaak, zoals echte boerengatenkaas hoort te smaken.
Naast broodbeleg is hij uitstekend te gebruiken als borrelhapje en te verwerken in gerechten.

Klaverkaas
Noord-Holland staat van oudsher bekend om haar rijke kleigrond, welke zorgt voor mals gras en heerlijke kwaliteitsmelk. De familie Klaver beschikt zelf over aanvoer van verse koe- en geitenmelk vanuit eigen veestapel. Dagelijks verwerken zij deze melk tot een uiteenlopend gamma aan ambachtelijk Noord-Hollandse kaasspecialiteiten van het zuiverste zuivel; Klaver Kaas.
Aan iedere Klaver Kaas voegen zij een eigentijdse kruidenmelange toe. Flirten met smaak blijft een trend, evenals het experimenteren met nieuwe en spannende smaken. Klaver kaas zorgt dan ook voor verrassende smaaksensaties

 

Noten volgens Culinaire encyclopedie:
Volgens de plantkundige indeling een droge, eenzadige, niet openspringende vrucht met harde, brosse en houtige vruchtwand. Vaak oliehoudend. Van de vele eetbare vruchten is alleen de hazelnoot botanisch een noot. In het spraakgebruik worden ze echter allemaal ’noten’ genoemd. Voorbeelden van zogenaamde ’tafelnoten’ amandel, bombaynoot (cashewnoot), hazelnoot, kastanje, macadamianoot, okkernoot, paranoot, pecannoot, pinda, pistache en walnoot.

 

amandelen

1. Amandelen
Uit Italië, Spanje of Amerika afkomstig. U koopt ze geblancheerd of met een bruin vliesje. Heerlijk in de melanges maar ook met een laagje suiker of gerookt, is het een lekkernij. Het snijden van amandelen in staafjes gaat gemakkelijk wanneer de amandelen nog zacht zijn. Het gebruik van een staafmixer of foodprocessor is handig voor het vermalen tot poeder voor b.v. amandelspijs of marsepein.

cashewnoten2. Cashewnoten
Oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië en door Portugezen in India geïntroduceerd. Ook bekend als bombay- of sesamnoot. Vlak na de oogst worden cashewnoten in de dop gebrand om de bast goed kraakbaar te maken. Daarna gekraakt en de olie opgevangen om te gebruiken voor industriële doeleinden. Na het verwijderen van het vliesje komt de blanke niervormige noot tevoorschijn. Cashewnoten kunnen ook rauw gegeten worden (in salademix of studentenhaver) maar meestal worden ze gebrand in plantwaardige olie en gezouten of met kruiden bestrooid. Maar ook in de gebrande notenmelange mag deze noot niet ontbreken.

macadamia's3. Macadamia Noten
Deze noot is al in 1857 ontdekt maar ruim een eeuw onbekend gebleven. Gewoon omdat er te weinig opbrengst was om deze noot bekend te maken aan het grote publiek. Oorspronkelijk uit Australia en Hawaï; later hebben landen in Afrika en Zuid Amerika deze bomen aangeplant. De noot zelf heeft een unieke, vrij vette maar romige smaak. Zeker als de noot licht is gebakken en bestrooid met een beetje zout. Maar ook in de luxere notenmelanges kom je deze noot steeds meer tegen.

4. Hazelnoten
Aan de hazelaar groeien hazelnoten. Evenals amandelen tonen hazelnoten na het pellen een stug bruin vliesje. Er zijn vele toepassingen: roosteren, in olie branden, vermalen, hakken, chocolateren, in pasta, etc. U komt ze dan ook in heel veel producten tegen. Maar in de keuken kunt u ook zelf aan de slag met deze noot. Er zijn heel veel recepten te vinden met deze bekende noot.

paranoten5. Paranoten
In Brazilië groeien paranoten aan bomen van 40 tot 60 meter hoogte. Ze hebben het formaat van een kokosnoot en daarin zitten 10 zaden. Dat zijn de paranoten in de dop zoals wij ze kennen.
Paranoten zijn geliefd in notenmengsels voor bij het aperitief of als tussendoortje. Ongepeld, gedroogd en goed bewaard is een paranoot wel twee jaar houdbaar. Deze gepelde noten kunnen in een plastic zakje worden gedaan en met een hamer of deegroller gemakkelijk worden gebroken.

pecannoten6. Pecannoten
Vooral uit Californië afkomstig. Voor Europees gebruik worden deze noten rood gepolijst. Uit dat jasje gehaald lijken ze op gepelde walnoten, maar ze zijn iets regelmatiger van vorm en hebben een verfijnde smaak. Meestal gepeld, gebrand, met een laagje cacao en soms gesuikerd. Maar ook naturel een heerlijke combinatie bij een blokje Hollandse kaas.

pistachio's7. Pistachenoten
Uit Italië, Afghanistan, Pakistan, India, Iran, Turkije, Syrië, Griekenland en Amerika afkomstig. De noot is omgeven door een dunne harde dop, die weer omgeven is door een zachte vlezige schil ’hull’ genaamd. Als de noot rijpt, neemt hij in omvang toe en daardoor wordt de harde dop geopend. Het zijn kleine lichtgroene nootjes die licht geroosterd en gezouten voor bij de borrel worden geserveerd, maar ook in gerechten uitstekend te verwerken zijn. Maar tegenwoordig zijn ze gepeld en geroosterd steeds meer te vinden in de luxe notenmelanges. Juist vanwege de unieke smaak.

walnoten8. Walnoten
Er staan walnootbomen in Nederland maar de meeste walnoten komen uit Zuid-Afrika, Australië, China, Californië en Oost Europa. Een noot die door liefhebber naturel gegeten wordt, maar ook licht gebrand en gezouten (al dan niet door de mix) een lekkernij. Uiteraard ook een noot die veel in de keuken verwerkt wordt: in salades, gerechten, bakgerechten, sauzen etc. Of gewoon met een stukje fruit of kaas.